
KÖTüNİYET TAZMİNATI
Belirsiz süreli iş sözleşmesinin taraflarca ihbar Öneli tanınmak suretiyle ya da ihbar tazminatı Ödenerek her zaman feshi mümkün ise de, bu hakkın da her hak gibi Medenî Kanunun 2. maddesi uyarınca dürüstlük ve objektif iyi niyet kurallarına uygun biÇimde kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde fesih hakkının kÖtüye kullanılmış olduğundan söz edilir.
Fesih hakkını kÖtüye kullanan işveren, ihbar bildirimi sürelerine ait ücretin üÇ katı tutarında tazminat Ödemek zorundadır. Bahsi geÇen tazminata uygulamada kÖtü niyet tazminatı denilmektedir. İş sözleşmesinin feshinde, ihbar bildirimi şartlarına da uyulmaması ayrıca ihbar tazminatı Ödenmesini gerektirir
KÖtü niyet tazminatı ihbar tazminatından tamamen bağımsız bir tazminat olup, ihbar tazminatı Ödenmesi kÖtü niyet tazminatı Ödenmesi hakkını ortadan kaldırmamaktadır. Yasanın 17. maddesinin altıncı fıkrasının aÇık hükmü gereğince, iş güvencesi kapsamında olan işÇiler yÖnünden kÖtü niyet tazminatına hak kazanılması mümkün değildir. Bu tazminatı, iş güvencesinden yararlanamayan işÇiler alabilir.
‘’İşçinin hamile olması, sendikaya üye olması, işveren aleyhine şikâyete başvurması, dava aÇması veya tanıklık yapması vs.” sebepler ileri sürülerek iş sözleşmesinin sonlandırılması, işverenin işçiye kÖtü niyet tazminatı Ödemesini gerektirecektir.
Bu tazminatın hesaplanmasında işçiye ‘’ücreti dışında sağlanmış para veya para ile ÖlÇülebilir menfaatler’’ de dikkate alınacaktır

***Haksızlıklara Kayıtsız Kalmayalım Davacı Olalım!